Очите ни са не само прозорец към душата, но и към здравето ни. Разбира се, много е важно да следим за наличие на очните заболявания, като глаукома, катаракта и макулна дегенерация. Очите обаче могат да „подскажат“ и когато има проблем в друга част на организма.

Независимо дали изпитваме определени симптоми в очите или забелязваме нещо необичайно в тях, когато се погледнем в огледалото, трябва да обърнем внимание. Нарушението може да насочва към някое от тези сериозни състояния...

1. Повишен холестерол

Когато нивата на холестерола в кръвта са повишени, е възможно да изпитаме временна загуба на зрението. Това е вследствие на запушване на каротидната артерия с плака, което затруднява притока на кръв към окото.

Може да се появи и болка в окото, да забележим сив пръстен около роговицата или да изпитаме дискомфорт при ярка светлина. В някои случаи върху клепачите се появяват жълтеникави холестеролни натрупвания.

2. Проблеми с щитовидната жлеза

Ако щитовидната жлеза не функционира нормално, това може да доведе до редица проблеми, в това число подуване на мускулите на очите и изпъкването и уголемяването им. Възможно е също така и да виждаме двойно.

Още по темата

3. Диабет

Редовните очни прегледи са препоръчителни за всеки, но са задължителни за онези, които имат диабет или са застрашени от развитие на заболяването. Наличието на диабет може да е причина за подуване на част от ретината, както и за задържане на вода в нея.

Не е задължително да се стигне до загуба на зрението, но със сигурност се наблюдава влошаване. Диабетиците са с 60% по-застрашени от развитие на катаракта. Трябва да се следи и за развитие на диабетна ретинопатия.