IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 съвета за по-малко мазнини и повече мускули

6 март 2017 06 00

Сънят е изключително важен

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В стремежа си да загубят излишни килограми и да се сдобият с мечтаната фигура, мнозина следват различни диети и фитнес планове. Но за да постигнем целта си по-бързо, трябва да забравим за опустошителните диети. Важно е да направим стратегически промени в хранителния режим и фитнес плана, вместо да намаляваме приема на калории и да тренираме прекалено.

Експерти в областта споделят няколко ценни съвета.

1. Сънят е важен – да спим между 6 и половина и 8 и половина часа всяка нощ

Според данни на проучване, поместено на страниците на сп. Annals of Internal Medicine, хората, които спят по 8 часа и половина всяка нощ в продължение на две седмици, губят близо два пъти повече килограми, в сравнение с тези, които спят около 5 и половина часа. Трябва да направим уточнението, че всички те следват един и същи хранителен режим и една и съща фитнес програма.

Причината е, че когато си набавяме адекватен сън, хормоните на глада, като грелин и лептин, са в норма. Това означава, че няма да се събуждаме гладни.

2. Балансираното хранене е ключово

Всяко ястие да се състои от 35% протеини, 35% мазнини и 30% въглехидрати. Тази формула помага по-бързо да загубим излишните килограми. Специалистите поясняват, че ако увеличим приема на протеини и същевременно намалим количеството консумирани калории, това осигурява загуба на мазнини, вместо на мускулна маса.

3. Силова тренировка – три пъти седмично

Тъй като мускулната маса повишава метаболизма, изграждането на мускули чрез силова тренировка, увеличава изгарянето на калории. За повишаване на мускулната маса, е препоръчително да правим упражнения като клекове, преси на пейка, упражнения за бицепси и трицепси. Честотата следва да бъде три пъти седмично, като тежестта постепенно се увеличава, за да се постигне напредък. Този вид тренировка увеличава изгарянето на мазнини.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари