IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи, които носи черният шоколад

8 март 2017 06 00

Лакомство, което подпомага здравето

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Като деца вероятно повечето от нас са чували, че шоколадът е вреден, особено за зъбите. Консумацията на големи количества от лакомството се свързва с повишени нива на кръвната захар, което крие опасност от развитие на диабет и уголемяване на талията. Всички тези неблагоприятни последици обаче се дължат на добавената захар, а не на самия шоколад. Затова е най-добре да избираме черен шоколад, в който количествата захар са минимални. Той не просто не вреди, но е и полезен за здравето.

1. Защитава сърцето

Специалисти изтъкват, че чревните бактерии бързо разграждат черния шоколад и го асимилират в противовъзпалителни съединения. Когато се усвоят в организма, тези съединения понижават възпаленията в сърдечния мускул, намалява се и рискът от инсулт.

2. Предотвратява прогресирането на Алцхаймер

Ресвератролът – антиоксидант, който се съдържа в черния шоколад, предпазва мозъка, като пречи на прогресирането на деменцията и болестта на Алцхаймер.

3. Прогонва яростта

Да, черният шоколад е „комфортна храна“, която може да се превърне в най-добрия ни приятел – той подобрява настроението. Според специалисти полифенолите, които се съдържат в черния шоколад, имат успокояващ ефект и оставят усещането за задоволство.

4. Добър приятел е и на фигурата

Консумацията на черен шоколад не просто не води до напълняване, но и съдържа съединения, които спомагат загубата на килограми. Изследователи установяват, че хората, които похапват от това лакомство няколко пъти седмично, са по-слаби, в сравнение с тези, които посягат към него по-рядко.

5. Не крие опасност от диабет

Флавоноидите, които се съдържат в черния шоколад, могат да защитят от развитието на диабет тип 2. Тези съединения се свързват с понижена инсулинова резистентност и по-ефективно регулиране на глюкозата в кръвта. Има данни още, че флавоноидите могат да намалят възпалението, свързано с това заболяване.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари