Редовната физическа активност ни прави по-красиви, чувстваме се и по-добре. Освен това намалява рискът от развитие на различни състояния, като сърдечносъдови болести, диабет и дори рак. Физическата активност е и сред най-добрите начини да се борим със стареенето.

И въпреки че ползите от редовния спорт са добре известни, мнозина не изпълняват препоръката от 150 минути умерена активност за една седмица.

За тези, които все не намират време за тренировка, има добри новини – доказан начин да поддържаме фигурата си само за няколко минути всеки ден. Това може да се постигне с високоинтензивна кратка тренировка.

Казано с прости думи – тренираме усилено за 20 секунди, докато стигнем до степен, че не можем да си поемем въздух, почиваме за кратко, за да отдъхнем, след което повтаряме изморителното упражнение.

По този начин, вместо да се упражняваме с постоянно темпо за дълъг период от време – 45 минути аеробни упражнения или 1 час колоездене, тренировката е разделена на къси интервали от усилено трениране и почивка.

Още по темата

Една от чудесните ползи на този вид тренировка е, че може да се изпълнява навсякъде – вкъщи, в басейна, в парка. Когато се разхождаме например, следва да вървим с умерено темпо за около 3 минути, след което ускоряваме крачка за още 3 минути, преди да се върнем към по-ниска интензивност. Повтаряме този цикъл няколко пъти.

Канадски специалисти от McMaster University в Онтарио поясняват, че този вид тренировка може да донесе същите ползи за здравето, както и близо час аеробни упражнения.