IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето какво се случва с нас, когато преядем

20 февруари 2017 08 50

Размерът на стомаха е колкото юмрука ни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Празненствата, а много често и уикендите, обикновено са съпътствани с консумация на големи количества храна и напитки – повече, отколкото организмът действително се нуждае. Така се стига до преяждане. Какво в действителност се случва в организма ни, когато преядем?

Неприятно подуване

Размерът на стомаха е приблизително колкото юмрука ни. Много често хапваме доста по-голямо количество и, когато натъпчем малкия стомах с прекалено много храна, той се разширява извън естествения си капацитет. Състоянието със сигурност причинява дискомфорт.

Хълцане и оригвания

Когато храната е много вкусна, не просто преяждаме, но и и ядем бързо. Това води до поглъщане на повече въздух, резултатът от което са досадните оригвания и хълцането. Газираните напитки също крият такъв риск.

Задух

Разширеният стомах може да притисне белия дроб, което да доведе до задух.

Стомашни киселини

Друго неприятно последствие от препълнения стомах е затруднено затваряне на клапата между стомаха и хранопровода. Това води до връщане на стомашното съдържимо обратно в хранопровода, което е причина за чувство на парене в областта на гърдите.

Приспива ни се

След като хапнем повече от необходимото, често не можем да спрем да се прозяваме. Причината е, че червата трябва да работят повече, за да се усвоят излишните количества храна. Това води до намаляване на кръвта към мозъка, което ни затруднява да останем будни.

От друга страна, храните, които са с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати, повишават нивата на кръвната захар, в резултат на което в организма се отделя повече инсулин.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари