IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е полезно да спим на лявата си страна?

22 февруари 2017 06 00

Не само сънят е важен, но и позицията

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако не си осигуряваме достатъчно време за сън, това на свой ред се отразява негативно върху благосъстоянието ни. Недоспиването не само засяга концентрацията, настроението и бдителността, но също така оказва влияние върху физическото ни здраве и дори крие риск от кожни проблеми.

Часовете, прекарани в сън, са от основно значение, но позицията, в която спим, също е много важна. Ако предпочитаме да спим на една страна, то е препоръчително това да е лявата. Специалисти поясняват какви са ползите.

Предотвратява стомашните киселини

Спането на лявата страна не води до притискането на стомаха към хранопровода, за разлика от случаите, когато спим на дясната страна. За да се избегнат стомашните киселини, след консумация на пикантни храни, следва да спим на лявата си страна.

Хъркаме по-малко

Спането на гръб води до избутване на мускулите на гърлото и езика напред, което причинява проблеми с дишането и води до хъркане. Когато лежим на лявата си страна, държим тези мускули в неутрално положение. Тази позиция също е от полза за онези, които страдат от обструктивна сънна апнея.

Подобрява се храносмилането

Когато лежим на лявата си страна, това позволява по-лесно придвижване на отпадъчните продукти от тънките черва към дебелото.

Подобрява се и действието на лимфната система

Тази позиция на сън осигурява достатъчно време на организма да филтрира токсините и остатъчните продукти и лимфната течност. Причината е, че лявата страна на лимфната система е доминираща и може да стимулира потока на отпадъчните продукти от гръдния кош.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари