IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менструални спазми, на които трябва да обърнем внимание

23 февруари 2017 06 00

Кога болката не е нормална?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Менструалните спазми определено са доста неприятни, но обикновено не са проблем. Когато обаче установим някаква внезапна промяна в болката и интензивността ѝ, това може да бъде важен сигнал. Подобни симптоми не бива да се игнорират, тъй като може да насочват към сериозно състояние. Ето какво да имаме предвид...

1. Много интензивни спазми и обилно кръвотечение

Възможно е да става дума за миома на матката. Доброкачествените образувания се появяват отвътре или отвън на стената на матката. Не е напълно ясно какво ги причинява, но те са изключително често срещани, особено сред жените след 30-годишна възраст. Силната болка е причинена от възпаления или от притискането на образуванията към матката.

2. Остра болка от едната страна на корема

Причината може да е усукване на яйчника. Това се случва, когато нещо, например киста, доведе до усукване на яйчника и задръстването му с кръв. В този случай болката е много интензивна и налага спешна консултация.

3. Болезнени спазми, които не се повлияват от медикаменти

Има голяма вероятност неразположението да се дължи на ендометриоза – неправилно разрастване на лигавицата на матката, което е съпътствано и с хронично възпаление. С течение на времето тъканта, която обхваща другите органи, като яйчниците и маточните тръби, може да се развие в кисти.

Диагнозата често се поставя късно, тъй като много жени смятат болезнените спазми за нормални.

4. Постоянна „тъпа“ болка

Възможно е това неразположение да се дължи на тазово-възпалителна болест, която да е следствие на сериозна инфекция на яйчниците, матката или маточните тръби. Нелекуваните полово преносими заболявания като хламидия или гонорея например, които често нямат симптоми, обикновено водят до тазово-възпалителна болест.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари