IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С кои храни се подобрява храносмилането?

24 февруари 2017 06 00

Откъде да си набавим полезни бактерии?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чревното здраве е синоним на добро общо здраве. Счита се, че грижата за него може да намали натрупването на мазнини и признаците на стареене, а също така е от полза и за укрепване на имунната система, кожата и здравето на мозъка.

Можем да подобрим чревното си здраве, като добавим към ежедневното си меню някои храни и напитки...

Кисело мляко

Консумацията му се свързва с редица ползи за здравето, включително това на костите, а също така и засища за по-дълго.

Киселото мляко може да бъде по-добър избор от прясното за хората, които страдат от непоносимост към лактоза. Причината е, че някои от бактериите превръщат част от лактозата в млечна киселина. Заради това то има кисел вкус.

Препоръчително е винаги да четем етикета на продуктите, тъй като някои кисели млека не съдържат живи бактерии, докато в други могат да се открият значителни количества добавена захар. По време на процеса на обработване се унищожават полезните бактерии.

Кисело зеле

Киселото зеле представлява ферментирало прясно зеле. В допълнение към пробиотичните му качества, киселото зеле е с богато съдържание на фибри, витамините C, B и K. Освен това, киселото зеле има високо съдържание на натрий, съдържа още магнезий и манган.

Препоръчително е да избираме от непастьоризираните версии на този продукт, тъй като по време на пастьоризацията се унищожават живите и активни бактерии.

Кимчи

Кимчи представлява ферментирало, пикантно корейско ястие, подобно на туршия, което се прави от зеле. То съдържа млечна киселина и подпомага храносмилането. Има и високо съдържание на витамините K, B2, както и на желязо.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари