IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака, че имаме сериозен проблем със стомаха

27 февруари 2017 09 20

Симптомите, които не бива да подминаваме

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хранопровод, стомах, дебело черво, панкреас, черен дроб – храносмилателната система включва всички тях, затова не е чудно, че стомашно-чревните проблеми могат да се наблюдават в цялата коремна кухина.

Проблем има, когато нарушенията се проявят по начини, които не очакваме, като дори и не осъзнаваме, че нещо със стомашно-чревния тракт не е наред. Тези 5 симптома биха могли да ни подскажат...

1. Буца в гърлото

Когато движението на храната в гърлото се затрудни, следва да се консултираме с лекар, особено ако състоянието се влоши. Понякога дори и консумацията на вода може да се окаже проблем.

2. Голямо количество газове

Образуването на газове в червата е нормално. Любопитен е фактът, че ежедневно в организма се образуват около 2 литра газове. Състоянието може да насочва за проблем, когато е в комбинация с дискомфорт в областта на корема, промяна в дефекацията и необяснима загуба на килограми.

3. Панталоните ни изведнъж ни стягат

Ако неочаквано изпитаме затруднение да закопчаем дънките, проблемът най-вероятно не се дължи на мазнини около талията. Подуването на корема се случва, когато има натрупване на газове в червата, и може да бъде в резултат на преяждане или поглъщане на много въздух.

Внезапното подуване обаче, което се появява без видима причина и е придружено със симптоми като болка или кръв в изпражненията, вече е притеснително.

4. Внезапно панталоните ни са прекалено отпуснати

Необяснимата загуба на тегло може да е симптом на много здравословни проблеми, но първата причина, за която следва да помислим, е храносмилателният тракт. Това може да се дължи и на състояния като цьолиакия (непоносимост към глутена – б. р.) или болест на Крон.

5. Изпражненията придобиват тъмен цвят

Кръвта в изпражненията може да е причина те да придобият черен цвят, а когато става дума за дебелото черво, кървенето никога не се счита за нормално. Ярката червена кръв, която се забелязва на тоалетната хартия, може да се дължи на хемороиди.

При всички случаи наличието на подобен проблем налага консултация с лекар.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари