Недостатъчна почивка, прекалено натоварване, повтарящи се движения и износване могат да са причина за болка по време на тренировка. Според изследователи травмите, свързани с претоварване, наброяват 30% от всички травми по време на спортна активност.

Следва да се спрем на някои от най-често срещаните фрактури...

1. Изкълчване на глезен

Изкълчването на глезен може да се случи не само, докато тичаме навън. Това може да стане и на пътеката за бягане във фитнеса. Най-големият проблем в тези случаи е, когато се разсеем и стъпим отстрани на движещата се пътека. Така глезенът може да се завърти в неестествена позиция.

Рисковете, когато тичаме навън, се дължат най-вече на неравния терен.

2. Остра болка в кръста

Внезапната остра болка в областта на кръста по време на тренировка може да бъде признак за претоварване. Клековете или упражненията с мъртва тяга натоварват кръста.

Болката в кръста може да се дължи на притискане на нерв или дори на дискова херния. Движенията, свързани с усукване или накланяне настрани, също могат да натоварят прекомерно кръста.

Още по темата

3.“Стресова“ фрактура

Тези микроскопични фрактури обикновено са в резултат на твърде много често повтарящи се усилия или повтарящи се по един и същи начин скокове. По-голямата част от този вид травми се появяват в костите на стъпалото, петата или пищяла.

Наличието на болка около мястото на травмата се влошава, когато извършваме физически упражнения, когато стоим или ходим. Това е симптом за наличието ѝ. Възможно е също областта да се подуе.

Спортове като баскетбол и тенис също създават риск от стресови фрактури. Ако остане нетретирана, травмата може да не се излекува адекватно, което да доведе до хронична болка.