IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака, че сме изтощени от недоспиване

6 март 2017 14 00

Понякога си мислим, че спим достатъчно, но всъщност не е така

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едва ли се нуждаем от списък със симптоми, за да разберем, когато сме уморени. Вероятно се появява чувство на слабост, непродуктивни и мудни сме. Но как да определим дали не сме по-сериозно изтощени, вследствие на безсъние?

В забързаното ежедневие често се налага да си лягаме късно, след това да ставаме рано. Понякога се опитваме да компенсираме загубения сън, но в крайна сметка не забелязваме, че сме сериозно лишени от нужната почивка, а това крие рискове за здравето.

Тези признаци могат да ни помогнат да определим дали сме изтощени до краен предел..

1. Винаги сме гладни

Нивата на грелинът, познат като „хормона на глада“, се повишават, когато сме уморени. В тези случаи изпитваме силен глад за мазнини и захар. Недостигът на сън също така нарушава и нивата на лептина, регулиращ чувството за ситост, което в крайна сметка затруднява засищането.

2. Натрупване на излишни килограми

Когато сме много уморени, не просто рискът от преяждане е по-голям, но и метаболизмът се забавя.

3. Нарушава се паметта

Изтощението ни прави и по-разсеяни, което в голяма степен затруднява паметта.

4. Вземането на решения също е засегнато

Недоспиването може да засегне когнитивните процеси, като времето, необходимо за вземане на решения.

5. Моторните движения са влошени

Липсата на адекватно време за почивка през нощта, се отразява негативно и върху времето за реакция и концентрацията, а в крайна сметка са засегнати моторните движения. Дори и лесни задачи като изкачване на стълби изискват обработване в мозъка, което е затруднено при наличие на преумора.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари