IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчуците борят стреса

18 март 2017 06 00

Австралийски учени обясняват защо да се яде полезна храна

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хората, които ядат повече зеленчуци, се справят по-добре със стреса от пропускащите полезната храна, установиха австралийски учени, цитирани от в. „Daily Mail“.

Според изданието, рискът от стрес намалява с 12 процента за хората, които ядат три или четири порции дневно в сравнение с една порция или по-малко.

При пет до седем порции дневно, той намалява с 23 процента. Ползата от зеленчуците е още по-голяма при жените. Рискът от стрес при тях намалява с 18 процента при три-четири порции дневно.

При пет до седем порции дневно, той отново намалява с 23 процента. Плодовете не намаляват стреса както зеленчуците. Учените от университета на Сидни са работили с 60 000 австралийци на възраст над 45 години.

Те отчели каква е консумацията им на плодове и зеленчуци, както и фактори от начина на живот и психологическия дистрес през периода от 2006 до 2008 година и през 2010 г.

Предишни изследвания установиха, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, страдат по-малко от депресия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари