IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не почистваме езика – може да загубим вкуса си

23 март 2017 12 00

Кои са другите рискове?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато мием зъбите си, често пропускаме да почистим езика, като смятаме, че това не е нужно, за да се почисти цялостно устната кухина. Четкането на езика обаче е важно колкото и четкането на зъбите. В противен случай има риск от развитие на някое от тези състояния.

1. „Притъпяват“ се вкусовите рецептори

Когато не почистим езика, натрупаните бактерии, мъртви кожни клетки и остатъци от храна могат да покрият вкусовите рецептори. В крайна сметка това може да доведе до загуба на апетита, тъй като не усещаме пълноценно вкуса на храната.

2. Лош дъх

Това е първият страничен ефект от пренебрегването на езика, когато мием зъбите. Бактериите, намиращи се върху него, водят до неприятна миризма. Те обикновено остават в задната част на езика, затова е важно редовно да го почистваме.

3. Гингивит

Натрупаните бактерии върху езика могат да се разпространят и по зъбите, което да доведе до възпаление на венците и развитие на гингивит. Ако остане нелекувано, има риск възпалението да причини пародонтоза.

4. Гъбички в устната кухина

Повишаването на нивата на бактериите в устната кухина, както и растежът на гъбичките, може да е причина за развитие на млечница – гъбички в устата. Характерно за това състояние е наличието на бели петна на езика.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари