IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 неща за менструалния цикъл, които всяка жена трябва да знае

28 март 2017 13 00

Как се променя около периода на менопаузата?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаете ли, че всяка жена има менструален цикъл около 450 пъти в живота си? Без значение дали ни харесва или не, това е факт в живота на жената. Трябва да имаме предвид обаче, че промените в него могат да насочат към наличие на определено състояние в организма. Полезно е да знаем още някои факти, свързани с менструалния цикъл.

1. Може да не се нуждаем от биотампони

Ако сме предразположени към дразнене на кожата в интимната област, биотампоните може да са по-добрият избор, тъй като в тях не се съдържат аромати и оцветители. Когато случаят не е такъв обаче, можем да използваме и обикновени.

Според Администрацията по храните и лекарствата в САЩ в тях могат да се открият само следи от химически вещества, а те носят незначителен риск от неблагоприятни последици върху здравето.

2. Менструацията може да се влоши в периода преди менопаузата

Преди да спре напълно, менструацията може да стане по-дълга и по-обилна, твърдят изследователи от Мичиганския университет в САЩ. Те проследяват повече от 1300 жени, които са на възраст между 42 и 52 години, и установяват, че сред 91% от тях менструацията трае повече от 10 дни, при 88% има по-често зацапване, а близо 78% съобщават за поне 3 дни обилно течение.

Добрите новини са, че в случай на тежки спазми, анемия или просто за регулиране на менструацията, приемът на контрацептивни таблетки може да бъде от полза.

3. Някои алтернативни методи също могат да помогнат

Ако ни е писнало да пием болкоуспокояващи, можем да опитаме и с някои алтернативни методи.

Има данни например, че акупунктурата може да облекчи физическите симптоми на менструацията.

Йогата се оказва друг ефективен вариант. Практикуването на йога два пъти седмично в продължение на 50 минути води до подобряване на симптоми, като подуване на корема, спазми и болки в гърдите.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари