IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 неща, които не бива да правим след хранене

30 март 2017 10 20

Да се изкъпем например

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето от нас са чували, че не бива да пием вода непосредствено след хранене. Освен това обаче, има и други навици, които е препоръчително да избягваме непосредствено след като сме се нахранили..

1. Пушим цигара

Тютюнопушенето веднага след хранене може да се равнява на изпушването на 10 цигари наведнъж. Специалисти предупреждават, че по този начин се повишава риска от развитие на заболявания на белия дроб и червата. 

Пушенето след като сме се нахранили също така забавя и метаболизма, се посочва в данни на проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

2. Ядем плодове

Плодовете след хранене могат да доведат до запек, киселини в стомаха и оригване. Освен това, придобиването на навик да консумираме нещо след хранене крие риск от натрупване на излишни килограми. В плодовете съдържанието на калории е по-високо, в сравнение със зеленчуците. 


3. Спим

Ако легнем да спим непосредствено след като сме се нахранили, има по-голяма вероятност да изпитаме дискомфорт и подуване на корема. Докато лежим, се нарушават процесите, свързани с храносмилането, появяват се и стомашни киселини.

4. Да се къпем

За ефективно усвояване на храната, след хранене притокът на кръв трябва да бъде насочен към корема. Когато обаче влезем под душа, кръвта се насочва към краката и ръцете. По този начин може да се наруши храносмилането. 

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари