IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следобедна дрямка – ключът към щастие и креативност

31 март 2017 13 00

Когато обаче е под 30 минути

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кратката дрямка в следобедните часове може да се окаже лесен начин за подобряване на цялостното ни състояние, се твърди в данни на ново проучване. Оказва се, че когато подремваме за по-малко от 30 минути, се подобрява благосъстоянието и продуктивността ни.

Тази информация не е съвсем изненадваща, тъй като от предишни проучвания става ясно, че дрямката за по-малко от половин час подпомага концентрацията, креативността и продуктивността ни.

От друга страна, специалистите от университета на Хартфордшър в Англия установяват, че хората, които подремват за по-дълго, са щастливи в по-малка степен, в сравнение с тези, при които дремките са по-кратки. Дългата дрямка се оказва дори с по-негативен ефект, отколкото ако не спим въобще.

За целите на проучването участват повече от 1000 души. 66% от тези, които си взимат кратка дрямка – по-малко от половин час, съобщават, че настроението им се подобрява и се чувстват по-щастливи. За сравнение, 56% от участниците, чиято дрямка трае по-дълго, и 60% от тези, които въобще не лягат, споделят за подобен благоприятен ефект.

Става ясно още, че сред 43% от участниците на възраст между 18 и 30 години, времето за дрямка е повече от 30 минути, в сравнение с 30% от тези над 50-годишна възраст. Едва 11% от взелите участие признават, че им е позволено да подремват по време на работа.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари