Много от нас често забравят, че редовната консумация на вода през деня е необходима за поддържане на организма хидратиран. В някои случаи водата умишлено се избягва с цел да се разредят посещенията до тоалетната, а има и такива, които просто ги мързи да станат и да си налеят вода. Адекватните количества обаче са много важни за здравето на целия организъм. Предлагаме няколко съвета, с чиято помощ можем да увеличим ежедневния прием.

1. Да следим консумацията си

Можем да използваме мобилно приложение, което да следи количеството изконсумирана вода през деня. Всичко, което трябва да направим, е да въведем броя чаши, които искаме да изконсумираме, а приложението ще изпраща напомняния, за да не забравяме кога е време да изпием следващата.

2. Да овкусим водата

Ако не обичаме да пием чиста вода, винаги бихме могли да добавим към нея лимонов сок. Напитката е не само освежаваща, но също така предотвратява дехидратирането. Освен това, лимоните съдържат фибри и пектин, които могат да държат и глада настрана.

Още по темата

3. Да носим вода със себе си

Когато планираме да излизаме навън или предстои да прекараме целия ден зад бюрото си, трябва да се уверим, че носим със себе си бутилка с вода. Когато почувстваме жажда, няма да се налага да ставаме и да търсим вода, което може да ни откаже да консумираме.

4. Да избираме храни с богато съдържание на вода

Освен че ни осигуряват важни хранителни вещества, плодовете и зеленчуците могат да предложат и високо съдържание на вода. Храните като диня, краставица и домати могат да ни набавят 20% от препоръчителния дневен прием на вода, което е около 2 л.