IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оризът, съхраняван на стайна температура, крие риск от отравяне?

5 април 2017 08 20

Трябва да го държим само в хладилника

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Консумацията на ориза, който ни е останал от обяд или вечеря, може да причини хранително отравяне, ако не се съхранява правилно, предупреждават специалисти. Причината е, че готвенето невинаги унищожава патогените, които живеят върху ориза. Този риск се повишава, когато се остави да престои на стайна температура.

В ориза бактерията Bacillus cereus е широко разпространена. Тя обикновено се намира в почвата и храната, а някои нейни щамове са вредни за хората и може да доведат до хранително заболяване. Причината са оцелелите спори на бактерията. Готвенето може да не унищожи всички и, когато оризът се съхранява на стайна температура, след като вече е сготвен, те да се размножат.

Средата в сготвения ориз предоставя на спорите вода и хранителни вещества, които им позволяват да се развиват. Тогава те освобождават токсини, включително и такива, които са устойчиви на топлина.

Не е ясно точно колко са случаите на отравяне от тази бактерия, но според данни на проучвания тя е отговорна за около 2% от случаите на хранителни заболявания.

Съхранението на ориза в хладилник след като вече е сготвен може да елиминира този риск. Според проучването, поместено в сп. Epidemiology and Infection, свареният ориз трябва да се постави в хладилник до два часа след преминаването му през топлинна обработка.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари