IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токсичните материали, които се намират в дома ни

7 април 2017 07 40

Съдовете в кухнята например

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Все по-малко стават нещата около нас, които са безопасни за употреба. През последните години се провеждат много проучвания относно отровите около нас, изготвят се списъци с химически вещества, които да избягваме. Въпреки това обаче има още какво да научим.

Истината е, че има няколко вещества, много от които са в дома на повечето от нас, и те са много по-токсични, отколкото предполагаме.

Антибактериалният сапун

Докато мием ръцете си, може да предизвикаме хаос с нивата на хормоните. Антимикробното вещество триклозан се открива в много антибактериални сапуни, пасти за зъби и други козметични продукти. Веществото може да наруши функцията на щитовидната жлеза и нивата на хормоните.

Препоръчително е вместо него да използваме обикновен сапун и вода. Важно е да избираме продукти, които не съдържат веществото триклозан.

Тефлонови тигани

Съдовете с незалепващо покритие може да са истински спасител, когато става дума за миене, но токсичните изпарения, които се освобождават от тефлоновите тигани и тенджери при висока температура са вредни за домашните птици. Могат да предизвикат и грипоподобни симптоми сред хората.

Според специалисти готвенето в продължение само на 2 – 5 минути е достатъчно, за да се наруши тефлоновото покритие и да се отделят токсични вещества.

Макар да са по-трудни за почистване, препоръчително е да избираме такива съдове, които нямат тефлоново покритие.

Синтетични пестициди

Те унищожават вредителите, но не са съвсем безопасни и за нас. Необходими са още проучвания, които да определят кои синтетични пестициди са безопасни и кои не са, затова е препоръчително да ги избягваме колкото е възможно, тъй като според проучвания те могат да доведат до развитието на различни видове рак.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари