Освен адекватния сън, за доброто ни здраве се оказва важен и начинът, по който спим, а именно – без дрехи. Според специалисти по този начин се подпомага загубата на излишни килограми.

Причината е, че когато ни е много топло, в организма се увеличават нивата на хормона кортизол, като резултатът от това е повишаване на апетита.

Когато спим без дрехи, се намалява и рискът от развитие на гъбички, тъй като не осигуряваме на организмите комфортната им топла и влажна среда.

Отчитат се и други ползи – повишава се плодовитостта сред мъжете, тъй като хормонът тестостерон се синтезира през нощта, а нивата му намаляват, ако в околната среда е много топло. Когато спим голи с партньора си, се увеличава чувството на привързаност, както и сексуалната възбуда.

Липсата на дрехи през нощта означава и по-добро охлаждане на тялото. Това е важно, тъй като горещината през нощта е сред причините за неспокоен сън.

Още по темата

Според резултати на проучване, чиято цел е да се изследват навиците, свързани със съня, 40% от участниците признават, че не спят спокойно през нощта. От тях 24% си набавят единствено по 6 часа всяка нощ, независимо от препоръчителните 7-9 часа.

Над една трета от взелите участие съобщават, че сутрин се будят с чувство на умора, като част от тях се оплакват от болки в гърба, а други – от болка във врата.