IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да подобрим чревното здраве

13 април 2017 05 00

Като повишим нивата на полезните бактерии

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Безспорно, пробиотиците са отлични за поддържане на чревното здраве. В тази насока обаче можем да направим доста повече от това просто да добавим пробиотик към менюто си.

Това е свързано с усвояване на някои навици, които е добре да прилагаме в ежедневието си.

1. Да повишим консумацията на фибри

Когато увеличим консумацията на повече плодове, зеленчуци и семена, в организма се увеличават и нивата на полезните чревни бактерии. Трябва да се стремим да консумираме около 30 г фибри ежедневно. Това е еквивалентът на 3 чаши черен боб.

2. Да наблегнем на пълнозърнестите продукти

Когато имаме възможност, е добре да консумираме пълнозърнести храни. Не след дълго ще забележим значителни подобрения в имунната система, метаболизма и чревното здраве.

3. Упражнения за здрави черва

Можем да подобрим здравето на червата с помощта на спорта. По този начин се облекчават възпалителните процеси в организма, а разнообразието на полезните бактерии се увеличава.

4. Да стоим далеч от антибиотиците

Действието на антибиотиците е насочено както към лошите, така и към полезните бактерии в червата. Ако няма как да избегнем приема им, трябва да се уверим, че приемаме и пробиотик.

5. Да пием кафе

Кафето действа като лаксатив, което може да бъде от полза за чревното здраве. Консумацията на две чаши кафе дневно повишава нивата на Bifidobacterium в червата, като по този начин се намаляват тези на вредните бактерии.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари