IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закуската, която подува корема

25 април 2017 10 40

Ето какво да избягваме сутрин

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Усещането за подут корем определено не е начин да започнем деня си с добро настроение и усмивка. Точно това обаче се случва, когато ядем определени храни за закуска, като тук не става дума единствено за нездравословни храни. Плодовете и зеленчуците също могат да имат този ефект. Ето какво трябва да избягваме.

Мазен сандвич

В тези храни се съдържат големи количества солено сирене и обработени меса, като бекон, наденица или шунка. Натрият може да доведе до задържане на вода в тялото, оставяйки ни подути.

Високото съдържание на мазнини е друг проблем, тъй като мазните храни се разграждат по-бавно и изконсумираният сандвич буквално ще застане върху корема ни по-дълго.

Много голямо смути

Дори ако смутито е направено със здравословни и чисти съставки, може да причини подуване на корема. Отчасти това се дължи на мястото, което цялата тази течност заема в стомаха ни.

Пиенето през сламка допълнително влошава състоянието – по този начин поглъщаме повече въздух, което също е причина за подуване на корема.

Голяма купа плодове

Щедрата порция плодове може да изглежда като полезна идея. Възможно е обаче да прекалим, особено със захарните плодове, като сливи, праскови, нектарини, кайсии, череши, ябълки и круши.

Те са с високо съдържание на фруктоза – вид захари, които се усвояват трудно от някои. Когато това се случи, бактериите в червата се хранят със захарите и образуват газове, които може да доведат до подуване на корема.

„Диетично“ лате

Консумацията на лате със сироп без захар определено не е начин да се вталим. Подобно на фруктозата, бактериите в червата обичат съставките в нискокалоричните напитки или подсладителите, които не съдържат калории, като сорбитол, манитол и ксилитол. Затова консумацията им почти гарантирано причинява подуване на корема.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари