IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, които ускоряват метаболизма

26 април 2017 08 40

За да изгорим повече калории

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В известна степен метаболизмът ни работи на предварително зададена скорост, която се определя от гените ни. Когато консумираме определени храни обаче, можем да подпомогнем изгарянето на мазнините в организма.

Някои храни могат да ускорят метаболизма, което да окаже влияние върху общия брой калории, които изгаряме. Какво трябва да консумираме, за да получим този ефект?

1. Кисело мляко

Клетките, които съдържат калций, изгарят повече мазнини, в сравнение с тези, на които им липсва. Но тъй като много богати на калций храни съдържат и големи количества калории, трябва да бъдем предпазливи за това, което избираме. Препоръчително е да се насочим към неподсладено кисело мляко, което осигурява около 18% от дневните нужди от калций и съдържа само 100 калории.

2. Целина

Целината е с ниско съдържание на калории, като едновременно с това съдържа немалко фибри и вода. И тъй като тя действа като диуретик, енергията, която се използва от организма за образуването на урина, спомага за повишаване нивата на метаболизма.

3. Спанак

Това вкусно зелено растение също ускорява метаболизма, осигурявайки на организма огромна доза желязо. Причината е, че този елемент подпомага преноса на кислород, от който мускулите ни се нуждаят за да изгарят мазнини.

4. Вода

Дори и леката дехидратация може да забави метаболизма. Студената вода „принуждава“ организма ни да използва повече калории, за да го затопли, се посочва в проучване, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

5. Риба

Рибата е отличен източник както на йод, така и на селен – два елемента, подпомагащи функцията на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма. Затова следва да помислим за добавяне на повече сьомга, риба тон, скумрия или пъстърва към ежедневното меню.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари