IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 признака за камъни в жлъчката

3 май 2017 11 10

Кога трябва да потърсим лекарска помощ?

Снимка:Istock

Снимка:Istock

Най-често срещаният проблем с жлъчния мехур са жлъчните камъни. Те представляват кристализираните образувания на жлъчката и разтворения холестерол, които се формират в жлъчния мехур или жлъчния канал.

Камъните в жлъчката могат да причинят възпаление и болка. Те могат да бъдат малки като пясъчно зърно или големи като топка за голф.

Жените са по-склонни да страдат от камъни в жлъчката, а промените в половите хормони естроген и прогестерон леко увеличават образуването на жлъчни камъни. Естрогенът повишава количеството холестерол в жлъчката, а прогестеронът забавя изпразването на жлъчния мехур.

Рискът от образуване на камъни в жлъчката се увеличава леко по време на бременността или дори от приема на контрацептивни таблетки, които засягат нивата на хормоните.

Камъните в жлъчката често се откриват по случайност – при изследване на други здравословни проблеми. Но ако се появят някои от следните симптоми, трябва да потърсим медицинска помощ.

1. Болка в стомаха

Повтарящата се тъпа болка в областта около черния дроб е най-често срещаният признак за камъни в жлъчката. Често тя се появява след хранене и продължава няколко часа. Не е изключено болката да се появи и в горната част на гърба или в центъра на коремната област.

Много е важен моментът, в който усещаме болката. Ако това се случва по време на хранене или непосредствено след това, причината може да е наличие на камъни в жлъчката.

2. Гадене

Много хора бъркат проблемите с жлъчния мехур с разстроен стомах или киселинен рефлукс. Понякога хората дори могат да объркат болката на жлъчния мехур с мускулна болка, вследствие на физически упражнения.

Но ако има повтарящи се епизоди на гадене или повръщане, заедно с болка след хранене, това може да е индикация за заболяване на жлъчния мехур.

Макар гаденето да не е толкова често срещан симптом, както болката в корема, ако има интензивно гадене или повръщане, това са признаци, че трябва да отидем на лекар.

3. Затлъстяване или внезапна загуба на тегло

Това са проблеми, свързани с жлъчните камъни, и не са непременно симптоми. Обикновено първо се случва напълняването или загубата на тегло, а след това се развиват жлъчните камъни.

Хората с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от формиране на камъни в жлъчката. И докато редуцирането на теглото може да помогне за намаляване на риска, бързата загуба на килограми също може да ни направи по-склонни да бъдем засегнати от камъни в жлъчката.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари