IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 проблема, до които води гризането на нокти

5 май 2017 08 40

Крие риск дори и от стомашни проблеми

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Навикът да гризем ноктите е свързан със стрес, напрежение и тревожност. Макар да е на психическа основа, той може да доведе до някои здравословни проблеми.

1. Възпалени пръсти

Химическият състав на слюнката може да възпали и да наруши кожата на върха на пръстите ни, ако ги поставяме в уста и гризем ноктите си. Слюнката може да корозира кожата на пръстите.

2. Деформации на ноктите

Ноктите имат слой, наречен матрица, а гризането им може да я увреди. Това от своя страна крие риск от деформация на ноктите или дори до врастването им.

3. Инфекция на ноктите

Когато унищожим голяма част от ноктите, можем да изложим нокътното легло на бактериите, намиращи се в устата. Това крие риск от инфекция. Паронихията е най-честият вид инфекция, която се съпровожда от симптоми като подуване, болка, зачервяване.

4. Стомашен вирус

Ръцете ни влизат в контакт с различни видове замърсявания, които остават под ноктите. Така, когато ги поставим в устата си, се излагаме на риск от редица състояния – от обикновена настинка до стомашно-чревна инфекция.

5. Криви зъби и гингивит

Хроничното гризане на ноктите може да увреди опората на зъбите, което от своя страна да доведе до изкривяването им. Според едно изследване, публикувано в American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, този вреден навик може да причини и гингивит.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари