IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 неща, които се случват с нас, когато спрем захарта

9 май 2017 09 40

Кожата например се подмладява

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Отказването от захарта не е никак лесна задача. Но ако обмисляме да опитаме и се нуждаем от малко вдъхновение, следващите редове може да са от полза, тъй като следва да акцентираме върху отражението на захарта върху здравето – в краткосрочен и дългосрочен аспект.

Консумацията на малки количества сладкиши не е проблем. Американската асоциация по сърдечносъдово здраве препоръчва да се консумират не повече от 6 супени лъжици добавена захар на ден за жените и 9 супени лъжици дневно за мъжете.

Можем да продължаваме да ядем непреработени храни, които съдържат естествена захар, като плодове и зеленчуци. За разлика от добавената захар, в натуралната се съдържат естествените витамини, минерали и влакна.

Какво се случва в организма, когато намалим консумацията на захар?

1. Кожата се подмладява

Намалява увисването на кожата и бръчките. Изследвания показват, че количеството захар в кръвта създава молекулярен домино ефект, познат като „гликация“, който в крайна сметка намалява плътността и еластичността на кожата. Ограниченият прием на захар може да намали видимите признаци на стареене.

2. Чувстваме се по-енергични

Добавените захари са прости въглехидрати. Това означава, че те се усвояват бързо и бързо попадат в кръвта, което води до повишаване на кръвната захар. Така се увеличава енергията и бдителността ни. Ефектът обаче трае за кратко, а след като премине, остава чувството за умора.

Когато имаме нужда от „гориво“, трябва да заменим подсладените със захар ястия и закуски с продукти, в които съдържанието ѝ е ниско, но това на протеини и/или мазнини е високо. Пример за това са бадемите.

3. Рискът за сърцето ни ще бъде по-малък

Колкото по-голямо е количеството добавена захар към хранителния режим, толкова по-висок е рискът от смъртност вследствие на сърдечносъдови заболявания, дори ако теглото е здравословно.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари