IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещу хронична болка – сън и кафе

11 май 2017 09 10

Това става ясно от ново проучване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вместо да приемат болкоуспокояващи, страдащите от хронична болка могат да облекчат състоянието си с добър сън, съчетан със съставки, насърчаващи бдителността през деня, каквато е кофеинът, съобщават изследователи.

Проучването, което е проведено с лабораторни мишки, показа, че пет последователни дни на недоспиване могат значително да задълбочат чувствителността към болката при иначе доброто им здраве.

Обикновените аналгетици, като ибупрофена, не блокират свръхчувствителността към болка, причинена от недостига на сън. Дори морфинът губи голяма част от своята ефикасност при мишките, лишени от сън.

От друга страна, кофеинът и модафинилът – лекарства, използвани за премахване на сънливостта, успешно блокират свръхчувствителността към болката, причинена от остра и хронична загуба на сън.

Изследователите поясняват, че това предполага нов вид аналгетици, които не са взимани предвид досега – зависещи от биологичното състояние на организма. Такива лекарства биха могли да помогнат за нарушаването на цикъла на хроничната болка, при който неразположението вреди на съня. Това, на свой ред, стимулира болката и по този начин допълнително вреди на съня.

Специалистите тестват стандартни обезболяващи медикаменти, като ибупрофен и морфин, както и средства за стимулиране на бдителността като кофеин и модафинил.

Данните на изследването са поместени на страниците на списание Nature Medicine.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари