IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесни трикове да се справим със силния апетит

15 май 2017 09 40

Стресът също може да е причина за него

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Силният апетит не е особено забавен, но всеки от нас се е сблъсквал със силното желание да си хапне нещо сладко. Разбира се, отдаването на изкушението от време на време е съвсем в реда на нещата.

Когато обаче мечтите за бонбони или сладкиш не престават да ни навестяват, те могат да се отразят доста неблагоприятно на целта ни да отслабнем.

Добрата новина е, че въпреки мъчителното усещане, което силният апетит понякога оставя, експертите поясняват, че той рядко трае повече от половин час. За да си помогнем, ето какво съветват специалистите.

Да се разходим

Не е тайна, че апетитът е по-вероятно да настъпи, когато сме уморени или подложени под стрес. Физическите упражнения могат да повишат нивата на енергията и да подобрят настроението, потискайки желанието да хапнем нещо. Кратката разходка може да е всичко, от което се нуждаем.

Когато участниците в проведено австрийско проучване са поставени в стресови ситуации, се оказва, че тези, които ходят в продължение на 15 минути, са по-малко склонни да пожелаят шоколад.

Няколко дълбоки вдишвания

Следващият път, когато бъдем засегнати от силен апетит вследствие на стреса, можем да опитаме лесна техника за дишане. Вдишва се бавно – докато преброим до четири, дъхът се задържа в продължение на седем отброявания, след което се издишва, докато преброим до осем. Упражнението се повтаря четири пъти.

Това ни дава малко време да се успокоим, както и да изключим реакцията „бий се или бягай“. По този начин се намаляват нивата на стреса.

Да си налеем вода

Всеки път, когато усетим силно желание за сладкиши или въглехидрати, може да изпием две чаши вода.

Не е необичайно да объркаме глада с жажда. Освен това, цялата вода в корема буквално ще го напълни, оставяйки ни по-малко привлечени от поничките.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари