Рискът от затлъстяване при децата намалява наполовина, ако са имали непробуден сън през нощта като бебета, съобщи в. „Дейли мирър“. Това твърдят учени от университета на Отаго.

Специалистите показаха резултати на европейския конгрес по проблемите на затлъстяването в Порто, Португалия. Проучването обхваща 802 семейства за период от 5 години. Те били разделени на 4 групи, като първата получавала обичайните съвети за обгрижване на пеленачетата.

Втората група била съветвана по въпросите на храната, активността и кърменето. За представителите ѝ били предвидени 8 визити от здравен професионалист, фокусиран върху темите за здравословното отбиване на кърмачетата, храненето в зависимост от апетита на детето, достъпа до специалист по кърмене и предприемането на дейности за сплотяване на семейството.

Третата група била тази, която получила консултации от какво зависи добрият сън. Когато бебетата станали на три седмици, родителите били посетени от медицинско лице, което им дало ключови съвети, за да предотвратят проблемите със спането.

Сред тях са как да разберат, че бебето им е изморено, да го слагат в тиха стая на тъмно, докато все още е сънено и будно, да не го взимат в собственото си легло, да не го дундуркат или хранят, за да заспи. След шест месеца на родителите от тази група била предложена допълнителна помощ, за да накарат децата си да спят добре през нощта, но само една четвърт от тях поискали да им бъде оказана такава.

На четвъртата група експертите приложили съвети за храната, активността, кърменето и приспиването. Резултатите показват, че на двегодишна възраст наднормено тегло имали само 4,5 % от децата в групите, където били приложени практики за добър сън. В другите групи този процент е два пъти по-висок.

Проф. Бари Тейлър от университета на Отаго каза, че ефектът на непробудния сън през първата година от живота на децата върху килограмите им, остава да действа поне до 3 и половина годишна възраст.„Известно ни е, че когато децата, и дори възрастните, са недоспали, те се хранят по различен начин.

Тогава търсят различен тип храни, засегнат е апетитът ти и консумират много повече храна с високо съдържание на въглехидрати“, добави той.„Може да се окаже, че част от решенията на проблема с епидемията от затлъстяване са всъщност някои от най-очевидните неща, като повечето часове сън“, заключи проф. Тейлър.