IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трикове, които ни пазят от излишни килограми

30 май 2017 08 10

Сънят има основна роля

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Хората, които тренират, за да намалят теглото си, добре знаят, че след интензивна физическа активност сме гладни и склонни да ядем повече. Същото се случва и при наличието на сънливост. 

Изследователи от Университета на Пенсилвания в САЩ установяват, че хората, които спят по-малко от 6 часа всяка нощ, консумират близо 700 калории повече на дневна база, в сравнение с тези, които си набавят седем или повече часа сън. 

Когато сме изтощени, нивата на хормона грелин в организма се повишават, а в тези на лептина се наблюдава спад, като крайният резултат е повишено чувство за глад. 

Как можем да се предпазим от наддаването на излишни килограми?

Да се движим през деня

Хората, които тичат, карат колело или плуват, съобщават за по-добро качество на съня от тези, които не извършват никаква физическа активност. Това се посочва в данни на проучване на Националната фондация на съня в САЩ.

Движението извън регламентираната тренировка също е много важно. Трябва да се движим колкото можем повече през целия ден, не само в определени часове.


Не бива да прекаляваме със съня

Много хора, които прекарват по девет часа в леглото, също се оплакват от умора и липса на тонус. Оказва се, че допълнителните час или два са просто загуба на време, а понякога може да са и причина за умора. Затова е добре да следим за часовете, които прекарваме в сън и да не прекаляваме с него. 

Можем също така да създадем режим, при който се събуждате два часа по-рано, и така имаме възможност да използваме сутрините за бърза разходка или тренировка.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари