IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 начина, по които смартфонът вреди на здравето

31 май 2017 08 40

Депресира ни и причинява безсъние

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Днес доста често виждаме група младежи, които вместо да си говорят помежду си, са заети с телефоните си. Пристрастяването към смартфона е сериозен проблем в днешната дигитална ера, а проучвания са установили, че състоянието може да доведе до тези физически и емоционални проблеми в дългосрочен план.

1. Безсъние

Колко пъти сме се оставали в социалните мрежи до късно през нощта, вместо да спим? Това също е обичайна практика сред мнозина. 

Според данни на проучвания обаче повишеното използване на смартфона е пряко свързано с безсънието. Препоръчително е да избягваме да държим телефона си на ръка разстояние през нощта, както и да изключим звука му.

2. Депресията и безпокойството също са възможни

Проучване, публикувано в Journal of Behavioral Addictions през 2015 г., установява, че студентите, които прекарват часове със своя смартфон, са по-склонни да страдат от депресия и тревожност.

3. Кожни обриви

Смартфонът може да бъде и причина за възпаление на кожата и развитие на дерматит в областта около ухото и бузата. Това е така, защото някои телефони съдържат алергени като никел, хром и кобалт. 

4. Болка в китката и пръстите на ръката

Ако използваме смартфона си повече от шест часа на ден, пръстите и китките понасят ударите на пристрастяването. 

Можем да забележим извивки в малките си пръсти. Палците и китките също са изложени на риск от травма. За да се избегнат тези нежелани ефекти, е препоръчително да намалим времето, което прекарваме с телефон в ръка. 

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари