Ако всеки ден се събуждаме с чувство на умора и сънливост, не бива веднага да отдаваме това на обикновен мързел. Прозяването и умората може да са начинът на тялото ни да „каже“, че нещо не е наред. Ако изпитваме някой от тези симптоми, това може да е признак, че не си доспиваме.

1. Постоянно сме гладни

Когато усещаме постоянен глад, който сякаш не можем да заситим, има вероятност да не ни достига сънят.

В проучване, публикувано в Journal of Sleep Research, се посочва, че загубата на сън, свързана с активирането на стреса, води до увеличаване на глада и до хормонални промени, които могат да доведат до повишена консумация на т. нар. „комфортна храна“.

2. Напълняваме

Без видима причина установяваме, че сме натрупали излишни килограми. Недостигът на сън води до повишаване в нивата на хормона грелин, за който се знае, че насърчава глада. Когато се храним, само за да утолим апетита и същевременно си спестяваме физическата активност, много лесно може да натрупаме допълнително тегло.

Още по темата

3. Чести посещения до тоалетната

Бременните жени и мъжете, които имат нарушена функция на простатата, са склонни по-често да уринират през нощта. Това води и до често събуждане, което на свой ред нарушава съня.

4. Заспиваме рано сутрин

Безсънието, вследствие на стрес, което ни държи будни през нощта, обикновено води до заспиване в ранните сутринни часове. Това състояние засяга мнозина, които са изложени на стрес на работното място.