IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за пробиотиците?

7 юни 2017 13 40

Професионално мнение и какви са основните предимства?

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

В днешно време все по-често чуваме за пробиотиците. Споменават се многократно в теми за отслабване, за цялостно здраве и за обща култура при консумация на храни и антибиотици.

Какво обаче представляват те, как се използват и какви са предимствата им за нас?

За да отговорим на всички тези въпроси се допитахме до професионалното мнение на д-р Сузан Хатипоглу, продуктов мениджър на един от най-големите производители на пробиотици.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които приложени в достатъчно количество осигуряват полза за здравето на домакина“ – Дефиниция от СЗО, която неотдавна бе възприета и от Интернационалната научна асоциация за про-и пребиотици.

Какви могат да бъдат последиците за здравето от нарушения баланс на чревната микрофлора?

Дискомфорт в стомашно-чревния тракт, диария, метеоризъм (газове и подуване), цялостно неразположение на организма.

В кои случаи трябва да приемаме пробиотици?

При нарушено храносмилане, при лечение със широкоспектърни антибиотици, преди пътуване профилактично, при бебетата при колики, за изграждане и подпомагане на имунната система.

Кои са храните, от които можем да си ги набавим?

Ферментиралите храни са източник на пробиотици – кисело мляко, краве масло, туршии – но ако са само и единствено домашно производство.

Какво е мястото им в съвременния начин на живот?

Съвременният начин на живот, забързаното ежедневие и консумирането на бързи храни, нарушава храносмилането и баланса на полезни микроорганизми в стомашно-чревния ни тракт. За наше голямо съжаление, храните вече съдържат много консерванти, които пречат на оцеляването на всичко полезно в тях. Да, днес имаме всесезонни плодове и зеленчуци, прясно и кисело мляко с дълъг срок на годност, но нищо полезно в тях. По тази причина се налага да приемаме добавки (пробиотици), с които да подсигурим здравословното функциониране на храносмилателния ни тракт.

Могат ли пробиотиците да подпомогнат отслабването?

Категорично да. Пробиотиците нормализират чревната флора, която е основната част за правилното функциониране и на метаболизма. Предотвратяват запека, който е резултат от нездравословното хранене и забавения метаболизъм. Нормализирането на чревната флора с пробиотици, ще елиминира проблема запек, ще подпомогне редовното изхождане и детоксикиране на червата, отслабването, всичко това комбинирано с хранителен режим.

Препоръчително ли е да приемаме пробиотици с профилактична цел?

Да! Особено, когато ви предстои пътуване, независимо от дестинацията. Туристическата диария се среща при всеки втори пътуващ. Това състояние може да бъде предотвратено с приема на пробиотик, който трябва да започне поне 3 дни преди пътуването и да продължи по време на пътуването.

За какво трябва да следим, когато си купуваме пробиотици под формата на добавки?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са чувствителни към атмосферните промени, а най-голямото предизвикателство те срещат по пътя си към тънките черва, след техния прием. Стомашната киселина е унищожителна за тях. Затова, когато избираме кой пробиотик да приемем, е много важно да се информираме доколко са защитени полезните микроорганизми в него. Броят на приема може да ни подскаже за това. Еднократният прием на ден е показателен, за това, че този пробиотик е защитен. Той гарантира 100% живи микроорганизми да достигнат до тънките черва, където да се заселят и размножат. Също така, ако е описана технология на производство, която защитава полезните микроорганизми, също е от значение.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари