С цялото очарование и романтика на лятото, идват и някои неприятни подробности – кърлежите например.

Ако открием кърлеж в кожата, не бива да се паникьосваме. Обикновено отнема около 36 часа, за да се прикрепи, да се захрани и да пренесе бактерията, която причинява лаймска болест.

Това означава, че ако го премахнем през този период, той вероятно няма шанс да ни зарази. Ето как да се справим в няколко стъпки с ухапването от кърлеж.

Отстраняване

С помощта на фини пинсети трябва да хванем кърлежа възможно най-близо до кожата на мястото, където е прикрепен. След това го издърпваме бавно нагоре. Завиването или потрепването може да доведе до откъсване на главата му и тя да остане в кожата.

Дезинфекцираме ухапването, като разтриваме алкохол или сапун и вода в ръцете си и след това на засегнатата област.

Още по темата

Проверка

Ако установим, че имаме един кърлеж, е вероятно да имаме повече, затова трябва да направим оглед на кожата. За целта можем да използваме огледало, като обръщаме внимание на гърба, коленете, скалпа, подмишниците и дори в областта на гениталиите и седалището.

Да наблюдаваме за симптоми

Обрив или грипоподобни симптоми, като средно висока температура, болки, усещане за хлад и умора, могат да се проявят до месец след ухапването. Ако ги установим, трябва да се консултираме с лекар, дори да не знаем за ухапване от кърлеж.

Може да последва преглед или кръвен тест за установяване на заболяването. Възможно е също така да отнеме няколко седмици, преди заболяването да се открие в кръвта. Затова, ако тестът е отрицателен, трябва да помислим за второ мнение.