IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафе срещу затлъстяване, увеличава и желанието за спорт

28 юни 2017 12 40

Учените разгадаха механизма, по който действа напитката

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Кафето може да се окаже много важно в борбата със затлъстяването, защото съдържащият се в него кофеин помага за изгаряне на калориите, като увеличава освобождаването на хормона окситоцин, съобщи в. „Дейли мейл“.

Този хормон регулира апетита и метаболизма и улеснява борбата с килограмите.

Китайски учени направиха експерименти с мишки и установиха, че кофеинът потиска апетита им и ги стимулира да са по-активни и да тичат повече. Използваните дози обаче са много високи – 60 мг/кг (равни на от 24 до 36 чаши кафе за човек).

Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса. Това е централният регулатор на енергийния баланс при бозайниците. При мишките това води до освобождаване на окситоцин, който намалява затлъстяването.

Учените от университета в Хуачжун се надяват откритието им да послужи за създаване на хапче за отслабване на базата на кофеин.

Отдавна е известно, че кофеинът помага за отслабване. Механизмът, с който той действа обаче беше непознат. Смята се, че кофеинът увеличава дневния разход на енергия с 5 процента.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари