IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диария в летните дни – на какво се дължи?

29 юни 2017 05 00

И как можем да се предпазим

Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Стомашното разстройство познато още като диария, е един от най-често срещаните здравословни проблеми през летния сезон. Макар често да е безобидна и да не налага лекарска намеса, тя неусетно и с лекота може да доведе до силно обезводняване и усложнения, особено в по-горещите дни. 

Състоянието не бива да се подценява – по данни на Световната здравна организация, диарията е сред водещите причини за смъртност на деца под 5-годишна вързаст и годишно отнема живота на близо 525 000 деца по целия свят.

Ако диарията продължава повече от 24-36 часа, основните причинители могат да бъдат два – вирусна или бактериална инфекция.

Най-честите вирусни причинители през лятото са норовиросите при възрастните и ротавирусите при децата. 

Познати са над 25 щама норовируси, отличаващи се със стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска, главоболие и мускулни болки. Инфекцията с тях  наподобява хранително натравяне. Симптомите се развиват бързо, от 6 до 48 часа след заразяване и се задържат от 1 до 3-4 дни.

Норовируса може да бъде прихванат от заразен човек, контакт със заразени повърхности или приема на замърсени храни и напитки. Инфектираните хора са най-заразни по време на проява на симптомите и 3-5 дни след преболяване. 100 вирусни частици са достатъчни, за да заразят напълно здрав човек, а чрез изпражненията, повръщането и отделяните секрети се освобождават милиарди вирусни частици.

Повече за диарията през лятото може да откриете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари