Лятото е сезонът, в който предпочитаме да консумираме по-леки храни, за да се предпазим от чувството на тежест в горещината. Изборът на меню обаче е важен и от гледна точка на фигурата, като тук не става дума просто за храни, които пазят от натрупване на мазнини. Има такива, които спомагат изгарянето им. Ето и някои вкусни предложения в тази насока.

1. Киноа

Това е звездата в хранителния режим, която трябва да присъства във всеки план за отслабване.

В количеството от една чаша киноа се съдържат 8 г протеини и 5 г фибри, а освен това получаваме желязо, цинк, селен и витамин Е. Киноата се готви също толкова лесно, както оризът.

2. Канела

Според данните на някои проучвания канелата има стабилизиращ ефект върху нивата на кръвната захар. Това може да ограничи апетита, особено при хората с диабет тип 2.

Почти всеки може да се възползва от канелата в своето ежедневие. Можем да я добавим в кафето, чая или киселото мляко за повече сладост, без излишни калории.

Още по темата

3. Люти чушки

В тях се съдържа съединението капсаицин. Той има свойството да намалява апетита и да ускорява метаболизма, но само за кратко. Според специалисти не се очаква да има голямо влияние върху теглото, освен ако не намалим консумацията на храна.

4. Зелен чай

В данни на някои проучвания се посочва, че зеленият чай може да подпомогне загубата на тегло като стимулира изгарянето на мазнини. В него се съдържат катехини – вид фитохимикали, които може да повлияят на метаболизма.

За да има най-голяма полза, може да се наложи да пием зелен чай по няколко пъти на ден.