IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширени вени по краката – как се появяват?

7 юли 2017 05 00

Дори и по-младите са застрашени

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Разширените вени на долните крайници (варикозната болест) засягат около 37 % от населението. Преди тази болест е смятана за проблем на по-възрастните, но напоследък все по-често засяга и млади хора. В днешно време дори хора на 20 – 25 години са податливи на това заболяване. То се среща 3 пъти по-често при дамите. Разширените вени са козметичен дефект, но в много случаи те са външна проява на подлежащ проблем с вените – наличие на хронична венозна недостатъчност.

Механизъм на възникване

Варикозните вени могат да се появят навсякъде по тялото, но се срещат най-често в областта на краката. Това се дължи на факта, че човек прекарва по-голямата част от времето си в изправено положение. Това е свързано с повишено налягане на кръвта във вените на крайниците и по-трудното изпомпване на кръвта от тях. Нарушава се нормалното функциониране на венозните клапи, които са отговорни за движението на кръвта към сърцето. Постепенно се развива венозен рефлукс – патологична промяна в движението на кръвта в обратна на нормалната посока. В резултат на това налягането в дълбоките вени на краката се повишава и постепенно се разширяват и повърхностните вени.

Повече по темата може да научите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари