Интернет-пространството е пълно с противоположна информация относно популярният подсладител аспартам. Мнозина се поддават на разпространяваните страхове, че приемът на аспартам води до затлъстяване, инсулинови нарушения и множество видове рак.

Аспартамът е популярен изкуствен подсладител, използван в над 6000 хранителни продукта и най-вече: безкалорийните газирани напитки. Противно на разпространеното мнение, аспартамът съдържа калории – цели 4 на грам. Тъй като той обаче е 200 пъти по-сладък от захарта, то в хранителните продукти се използват микроскопични дози, съдържащи пренебрежително количество калории.

През 2005 г. научно изследване открива, че раковите заболявания лимфом и левкемия са много по-често срещани при лабораторни плъхове приемащи аспартам. Неяснотата и сензационността при отразяването на новината в масовите медии води до истерия сред обществото, която не е стихнала и до днес – аспартамът 100% причинява рак! Тази неистина, превърнала се в популярен мит в здравните среди, дължи съществуването си на факта, че масово не се прави разлика между хора и плъхове.

Повече по темата може да научите на Puls.bg