IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли дрехите да ни защитят от слънцето?

18 юли 2017 05 00

Тенът също е продукт на увреждането на кожата

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Всеки с по-светла и чувствителна към изгаряне кожа трябва да се запознае с някои тънкости в защитата срещу слънчевия ултравиолетов гняв. Много от популярните методи за слънцезащита не са толкова ефективни, за колкото се приемат.

Използването на дрехи за защита например, е средство на което мнозина разчитат повече, отколкото на кремовете и спрейовете против изгаряне. Някои дрехи са ефективни в блокирането на ултравиолетова радиация, докато други не спират почти нищо.

Тенът също е продукт на ултравиолетово увреждане на кожата, не само изгарянето. Носенето на дрехи от дънкови платове е особено ефективно в предотвратяването на кожно изгаряне. Този тип плат блокира 99,94% от ултравиолетовото лъчение, оставяйки едва 0,06% от радиацията да достигне кожата. Това е еквивалента на продукт със слънцезащитен фактор (SPF) около 1700. За този ефект допринася самата материя, изтъкана в плътни, стегнати щрихи.

Полиестерите, синтетичните тъкани и тези съдържащи найлонови нишки блокират около 98% от слънчевите лъчи, еквивалента на продукт със SPF 50. Проблемът при тях е, че възпрепятстват нормалното изпотяване и допълнително затормозяват температурната регулация на тялото.

Бяла памучна тениска облечена под лятното слънце не може да спре повече от 75% от UV радиацията – еквивалента на продукт със слънцезащитен фактор 5. Това означава че дори под тениската, кожата отново почернява и може да изгори при продължителен престой на слънце.

Мнозина правят грешката да обличат подобни бели памучни тениски и да намазват с крем само непокритите от нея части на тялото – ръце, врат, лице, шия и уши, след което се излагат на слънце. Въпреки това гърдите, гърбът и раменете им изгарят, дори под тениската.

Повече полезна информация може да намерите в здравния сайт Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари