IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренировки през лятото – ценни съвети от специалисти

27 юли 2017 12 40

Хидратацията трябва да бъде приоритет

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Комбинацията от горещина и висока влажност може да направи упражненията през лятото доста предизвикателни. Фитнес експертите са съгласни, че определени практики могат да са от полза за безопасността и здравето ни, без значение колко горещо е навън. Предлагаме няколко съвета от тях.

Да поддържаме организма хидратиран

Хидратацията е съществена част от здравето на организма, но е по-важна, когато тренираме при висока температура. Причината е, че се потим повече, което повишава и риска от дехидратация.

Препоръчително е да пием по чаша вода на всеки 15 – 20 минути. Трябва също така да избягваме напитките, които обезводняват организма, като кафе и други, съдържащи кофеин.

Ако изпитаме симптоми на дехидратация, трябва да прекратим тренировката.

Да се обличаме подходящо

Няма как да контролираме времето навън, но има начини възможно най-малко да се излагаме на интензивните слънчеви лъчи. Трябва да се обличаме според времето и да носим дишащи материи, които позволяват на потта да „избяга“, без да ни оставя лепкави.

Най-добре е да се придържаме към свободни блузи и шорти със светли цветове. Екипът следва да се допълни с шапка и слънцезащитен продукт.

Да преборим горещината

Ако има как, да пригодим тренировъчния си план към горещото време навън. Да заменим традиционното кардио с плуване или да преместим тренировката във фитнеса.

В случай че планът не подлежи на промяна, е добре да не тичаме прекалено дълго, а в много топлите дни тренировката да е в по-хладните часове на деня – рано сутрин или вечер.

Безопасността е важна, когато става дума за тренировка в горещините. Да слушаме тялото си и да си починем, ако не се чувстваме добре.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари