Добре ни е известно, че бонбоните водят до образуване на кариеси и виното оцветява белите ни зъби. Оказва се обаче, че някои храни, които изглеждат безобидни, могат да навредят на зъбите ни. Зъболекари споделят кои храни да избягваме, ако искаме да имаме здрави зъби.

Слънчогледови семки

Самите семки не са проблем за зъбите, за разлика от люспата им. Беленето на слънчогледови семки със зъби води до счупвания. Препоръчително е да купуваме обелени семки, за да се предпазим от увреждания на зъбите.

Подсладени и газирани напитки

Дори ароматизираната напитка да не съдържа захар, това не означава, че в нея няма киселини. В някои от тези напитки се съдържа лимонена киселина, която доста често е виновна за ерозията на емайла.

Още по темата

Когато защитният слой на зъбите се наруши, той оставя зъбите уязвими не само за образуване на кариеси, но се увеличава и рискът от счупвания и се повишава чувствителността им.

Сушени плодове

Безспорно сушените плодове са пълни с фибри и витамини, но консумацията им има и някои недостатъци. Без вода, в плодовете остава концентрирана захар и киселина, а самият плод става значително по-лепкав.

Стафидите и сушените череши могат да залепнат по зъбите и в кариесите, а бактериите в устната кухина се хранят от захарта. Същите тези бактерии образуват киселина, която на свой ред нарушава емайла и води до развитие на кариеси.