Някои хора са късметлии, че могат да заспят няколко минути, след като допрат глава до възглавницата. Ако обаче не сме сред тях, заспиването може да бъде мъчителен и продължителен процес.

В тези случаи често прибягваме до различни методи за по-бързо заспиване. Проблемът е, че някои обичайни съвети и навици, които се смятат за стимулиращи съня, всъщност могат да имат обратен ефект.

Ето кратък списък с някои от вредните ежедневни привички, които са във вреда на заспиването.

1. Прием на сънотворни медикаменти

Това е най-голямата ирония – същите лекарства, продавани, за да ни помогнат да спим по-добре, всъщност могат да възпрепятстват нощната почивка. Причината е, че няма сигурни доказателства, че хапчетата за сън повишават качеството на съня до голяма степен. Според данни на проучвания заспиването се ускорява само с няколко минути.

Това е много важно, тъй като качеството на съня е от основно значение, за да можем да презаредим и да се събудим освежени.

2. Нямаме график на съня

Макар да звучи като логичен съвет, подобно на „яж, само когато си гладен“, лягането в различен час всеки ден може да доведе до нарушения на съня с течение на времето.

Още по темата

Това е голям проблем сред хората на възраст между 20 и 40 години, тъй като телата им изглеждат в състояние да се справят с липсата на режим.

3. Пием алкохол

Много хора използват алкохола като начин да се приспят, като повечето от тях твърдят, че помага да се отпуснат и да заспят по-бързо. Макар това да е вярно в краткосрочен план, не е от полза в дългосрочен.

Въпреки че помага да заспим по-бързо, отколкото когато сме трезви, алкохолът вреди на качеството на съня, което ни пречи да се чувстваме отпочинали и свежи на сутринта.