IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ето защо слънцето вреди на очите ни

3 август 2017 05 00

До какви проблеми може да доведе?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Слънцето е универсалният носител на живот, добро настроение и надежда. То оставя своя отпечатък върху всичко на нашата планета. Някои от негативните му ефекти върху нашето здраве са лесно видими и веднага ни се отразяват. Други обаче и то по-сериозните такива, са с кумулативен (натрупващ се) характер – развиват се след многократна, дългогодишна експозиция, постепенно, без резки граници. Примери за това лесно се разпознават по кожата – изгарянето веднага след слънчева баня, както и неусетно появяващите се петна, бръчки, сухота до рак на кожата. Такива „бързи“ и „бавни“ увреди се наблюдават и на нашите очи, когато не ги предпазваме достатъчно старателно.

Слънчевото лъчение като физично понятие съдържа в себе си освен така наречения „видим спектър“ още ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Последните два вида имат различно действие при увредата на зрението ни. УВ лъчите имат по-малка дължина на вълната и директно се поглъщат от роговицата, докато до лещата и ретината достигат по-дългите вълни – най-дългите ултравиолетови лъчи, както и видимите и инфрачервените.

Ултравиолетовите лъчи предизвикват най-често фотокератит.

Той се развива 6 до 12 часа след излагане на лъчите. Пострадалият започва да изпитва дискомфорт в очите и има усещане за наличие на чуждо тяло. Това се съпровожда с поява на обилно слъзотечение, а очите се зачервяват. Появяват се болка и блефароспазъм (спазъм на клепачите). Състоянието преминава за няколко дни, а специалист-офталмолог може да приложи и болкоуспокояващи капки.

Както повечето здравни неволи, то и тази зависи от предразположението на човек. Не всеки ще развие фотокератит. Еднократната му поява е неприятна, но отшумява обикновено без тежки последствия. Въпреки това, фотокератитът причинява множество фини ерозии по роговицата и честата му проява може в крайна сметка да доведе до отслабване на зрението, а и до пълната му загуба. Тези ерозии улесняват и бактериалните инфекции на окото, особено съчетано с упоритото „триене“ на очите от малките пациенти.

Още по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари