IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да подменяме кухненската гъба?

3 август 2017 11 00

Вероятно не го правим достатъчно често

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Ако многократно използваме една и съща гъба, за да почистим плота, масата, както и за чиниите, и я подменяме веднъж месечно, вероятно е време да преоценим този свой навик.

Екип германски учени изследва 14 кухненски гъби, които са събрани от домакинства в Югозападна Германия, и установява, че в тях има изненадващо голямо количество бактерии.

Опитите за почистване на гъбата може да се окажат загуба на време, твърдят специалистите, като допълват, че най-доброто решение в случая е тя да се заменя с нова веднъж седмично.

В данни на предишни изследвания се посочва, че кухненските гъби съдържат второто най-голямо количество бактерии, които се намират в човешки и животински изпражнения, от всички помещения в дома ни.

Установено е също така, че гъбите съдържат патогенни бактерии, като ешерихия коли и салмонела, които могат да доведат до развитие на заболявания.

Всъщност, в кухнята има повече микроби, отколкото в тоалетната – основно заради гъбите. Авторите на проучването посочват, че кухненските гъби са най-големите резервоари на активни бактерии в дома ни.

За жалост, от данните на новото проучване става ясно, че редовното почистване на гъбите не намалява значително съдържанието на бактерии в тях. Затова препоръката им е, ако искаме чиста кухня, да заменяме кухненската гъба всяка седмица.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари