Люспата на ядката на авокадото, която обикновено изхвърляме, съдържа ценни съединения, които предпазват от рак и натрупване на мазнини по кръвоносните съдове и могат да се използват за лечение на тежки болести, съобщи сайтът PhysOrg.

„Може да се окаже, че люспите на ядката, смятана досега за отпадъчен продукт, е истинско съкровище заради медицинските съединения в нея, които могат да служат за лечение на рак, сърдечносъдови и други болести – каза Дебашиш Бандиопадиай от екипа на университета на Тексас. – Резултатите ни показват също, че люспите са потенциален източник на химикали за пластмаса и други промишлени продукти“.

Учените са стрили люспите от 300 ядки на авокадо и са получили от тях олио и восък. Лабораторните експерименти са показали, че олиото съдържа 116 съединения, а восъкът – 16. Повечето от тях не са характерни за самата семка.

Сред ключовите съединения са хептакозан, който пречи на развитието на туморите, додеканолова киселина, която увеличава „добрия“ холестерол, доконазол, който се използва в антивирусните лекарства.