IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как месечният цикъл променя кожата?

8 септември 2017 05 00

Нивата на хормоните се променят

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Месечният цикъл е период на дискомфорт за жената. Тогава хормоните контролират не само кръвотечението, но и процесите в кожата. Много проучвания доказват, че тя се променя по време на менструацията. 

Нивата на хормоните се покачват значително при цикъл и стимулират производството в мастните жлези. Образува се по-голямо количество мазнини в кожните клетки, което запушва порите и води до поява на акне. То е един от основните проблеми, който се среща през този период. Акнеичната зона се активира още през първия ден от появата на мазнини. Тогава е добре да използваме почистващ лосион с по-ниско pH, който ще намали концентрацията на бактериите и ще помогне на кожата да задържи влагата. 

Увеличаването на хормоните прогестерон и тестостерон се случва около една седмица преди началото на кръвотечението. То може да доведе до запушване на порите със себум. Освен това кръвообръщението на повърхностните слоеве на кожата се забавя между първия и петия ден от цикъла. Тя става по-бледа и чувствителна, дори и на някои препарати за почистване на лицето. 

Естрогенът участва в хидратацията на кожата, но по време на менструация нивата му рязко падат. Затова тя става суха и люспеща се. Това може да продължи до десетия ден. Дерматолозите съветват през този период да пием повече вода и да консумираме храни като риба, ядки, авокадо, които съдържат полезни мазнини, нужни за кожната бариера.

Повече по темата може да намерите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари