IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да включим в менюто при липса на магнезий?

13 септември 2017 05 00

Да хапваме по-често тези храни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Магнезият е един от най-важните за организма минерали. Той участва в стотици химични реакции в тялото ни и помага да поддържаме добро здраве. С течение на годините количеството, което усвояваме от магнезия намалява. Това се дължи главно на замърсявания от околната среда и нарушения във функционирането на храносмилателната система.

Мускулни крампи, нарушения на съня, безпокойство и хиперактивност. Това са първите симптоми, по които можем да съдим, че имаме дефицит на магнезий в организма. Умора, диабет тип 2, остеопороза, високо кръвно налягане са останалите проблеми, до които води липсата на минерала.

Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400 мг. Ако се храним по-здравословно и балансирано, можем да подобрим здравето си и си набавим от веществото, без което не можем. Ето 7 храни, които са богати на магнезий:

Черен шоколад

Той е не само сладък, но и полезен, ако се приема с мярка. В блокче от 28 грама има 64 мг магнезий. Това възлиза на 16% от препоръчителния дневен прием. Освен това тъмният шоколад съдържа желязо, мед, манган и влакна, които неутрализират свободните радикали в организма. За да сме сигурни, че ядем истински шоколад, пълен с тези микроелементи, той трябва да съдържа най-малко 70% какао. По-високият процент означава, че продуктът е по-качествен. Черният шоколад доставя 16% от дневния прием на магнезий, съдържа и много антиоксиданти.

Авокадо

Едно средно авокадо осигурява 58 мг магнезий, което е 15% от препоръчителния дневен прием. В него има още калий, витамини В и К. И за разлика от повечето плодове, то има високо съдържание на мазнини, особено мононенаситени, които подпомагат здравето на сърцето.

Авокадото е богато и на фибри. То се бори с възпалението, подобрява нивата на холестерола.

Какво още да включим в хранителния режим при недостиг на магнезий четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари