Ползите от морето и морския въздух не са тайна. Всъщност те са известни още от времето на Хипократ – бащата на медицината. Самият той е препоръчвал морска терапия при определени оплаквания.

В тази връзка предлагаме някои от неоспоримите ползи за здравето от това да живеем в близост до морския бряг.

1. Намаляват дихателните инфекции

В морския въздух се съдържа солена вода, която изглежда има успокояващ ефект върху лигавицата на дихателната система. Така че хората, страдащи от възпалителни респираторни състояния като синузит, могат да се възползват от дишането на морски въздух.

2. Полезно е за мозъка

Мнозина са убедени, че приятните звуци облекчават проблеми като безсъние, тревожност и депресия. Доказано е, че звуците на природата, особено тези на птиците, морето, горите и дъждовете, помагат за възстановяване от психологически стресиращо събитие.

Още по темата

Визуалните природни картини, съчетани с успокояващи звуци, помагат да излекувате ума си значително по-бързо.

Затова, ако искаме спокойствие на ума, може да се насладим на престоя край плажната ивица, докато се наслаждаваме на звука от разбиващите се в брега вълни.

3. Цялостното здравословно състояние е по-добро

Редовните физически упражнения са важни за цялостното здраве. Ако обаче се изпълняват в близост до морето, като цяло в природата, ползите, които носят, са много по-големи.

Според данни на проучване близостта до морето увеличава шансовете ни да сме по-здрави от тези, които живеят по-далеч от него.