Макар мнозина от нас да обичат да шофират, понякога пътуването в продължение на дълги часове може да окаже негативно влияние върху гърба и гръбначния стълб. Седенето и шофирането не са едно и също нещо и е важно да осъзнаем това.

Когато сме зад волана, гръбнакът е изложен на ускоряване, забавяне, полюляване настрани, както и на вибрации, чиято интензивност варира в зависимост от състоянието на пътя. Освен това постоянно движим и краката, което означава, че те не оказват подкрепа и не стабилизират тялото, както когато сме седнали.

Според изследвания тези фактори, в комбинация с дизайна на автомобилната седалка, могат да увеличат риска от проблеми с гърба и гръбначния стълб.

За да се предпазим от тях, предлагаме някои съвети от специалисти, освен заемането на възможно най-удобна позиция, разбира се.

Малки почивки с голяма полза

При продължително шофиране, болките в гърба може да се влошат. Много е важно да правим кратки почивки, за да се ограничи неразположението, както и трайното увреждане на гръбнака.

Още по темата

По време на тези почивки да направим няколко разтягания и да се разходим малко. По този начин ще се стимулира кръвообращението.

Да носим лед със себе си

На хората, които страдат от болки в гърба, няколко ледени или студени пакета ще им бъдат от полза. Те са чудесни за облекчаване на болките в гърба, предизвикани от дългите часове зад волана.

Лумбална опора

Това е най-важното нещо за успокояване на болката в гърба. Трябва да седнем възможно най-назад на седалката, за да се осигури подкрепа на гръбначния стълб. Някои автомобилни седалки не осигуряват добра лумбална опора. В такива случаи е разумно да носим възглавници, специално проектирани за това.